Snelle levering in heel Nederland Alleen de beste kwaliteit Houtsnippers Alle prijzen inclusief Gratis verzending

Mulch bodembedekkers

Mulchen betekent het bedekken van de grond rondom planten en struiken in de boorder of in de moestuin. De bodem is met allerlei materialen te bedekken. Denk aan houtsnippers, boomschors of cacaodoppen.
Er zijn producten die specifiek gemaakt zijn om te mulchen; bijvoorbeeld houtmulch, dennenschorsmulch en rozenmulch.   Waarom zou u de bodem bedekken met mulch?

Het eerste belangrijke voordeel is dat onkruid geen kans krijgt. Maar mulchen is om meerdere redenen een goede zet. Het verbetert de bodemstructuur doordat het bodemleven aan de slag gaat met de mulchlaag en verwerkt wordt tot een luchtige bodem. Het is belangrijk dat lucht en vocht goed doordringen tot de bodem. Een mulchlaag beschermt de bodem bovendien tegen vorst en hitte en voorkomt uitdroging. Bij flinke regenbuien zal de luchtige mulchlaag niet dichtslaan en kan het regenwater geleidelijk worden afgegeven aan de wortels in de grond. De mulchlaag moet een aantal centimeters dik zijn om een goede werking te bereiken. Het is verstandig uit te gaan van 3-5 centimeter dikte.

Wanneer gaat u mulchen en hoe?

Afgestorven plantenresten zorgen in de herfst voor een natuurlijke mulchlaag. Naast het schoonblazen van de gazons is het goed om deze laag te laten liggen. De mulchlaag biedt bescherming voor dieren en planten. Heeft u na het snoeien materiaal over? Dit is in stukken te hakken en als mulchlaag te gebruiken. Het is van belang dat dit om dood materiaal gaat. Anders zal er onkruid uit komen. Leg het materiaal eerst een tijd op de composthoop of breng het direct op de bodem aan. In de lente en zomer is het mogelijk om deze laag af te toppen met houtmulch. Dit zorgt voor een stevige afdeklaag in de tuin.

Voor- en nadelen van mulchmateriaal

Door dode plantenresten te combineren met mulchmateriaal, ontstaan er een aantal voor- en nadelen.

Alle voordelen van mulch materialen:

  • De kwaliteit en vruchtbaarheid van de bodem neemt toe met een mulchlaag. Door dit netjes met mulchmateriaal af te toppen, ontstaat er een aantrekkelijk geheel.
  • Het aanleggen van een mulchlaag is de ideale manier om onkruid te bestrijden. Het verstikt onkruid en geeft een stabiele bodembedekking in de tuin.
  • Met een mulchlaag is het naast het schoonhouden van het gazon niet meer nodig om plantenresten en bladeren op te ruimen.
  • Mulchmateriaal in combinatie met plantenresten en bladeren, geven bescherming tegen hitte, droogte en vorst. Ideaal voor de verschillende seizoenen.

Alle nadelen van (hout)mulch:

  • Combineert u mulch met natuurlijk materiaal? Verwerk er dan geen keukenafval in. Dit trekt mogelijk ongedierte aan.
  • Voorkom mulchmateriaal waar nog wortel of zaad in zit dat niet heeft geschoten. Door het natuurlijke materiaal af te werken met houtmulch is het mogelijk om de groei van onkruid in de mulchlaag te voorkomen.
Direct mulch bestellen? Doe dit bij houtsnippers.nl. Dit is het ideale materiaal om tuinaarde, zand of een andere ondergrond mee af te werken. Gaat u liever voor boomschors, cacaodoppen of houtsnippers? Ook dat is geschikt materiaal om uw natuurlijke mulchlaag mee af te werken.


Laatst bekeken producten

Meest bekeken producten